Ergonomiczna kuchnia

Jak rozsądnie rozplanować przestrzeń w kuchni?

W kuchni spędzamy stosunkowo dużo czasu w ciągu dnia, zwłaszcza gdy lubimy przygotowanie posiłków czy urządzanie przyjęć. Dlatego warto tak zorganizować przestrzeń w kuchni, by móc się w niej swobodnie poruszać i łatwo z niej korzystać, mieć pod ręką najważniejsze … Czytaj dalej

Trójkąt roboczy

Podstawowymi sprzętami w kuchni są lodówka, kuchenka i zlewozmywak. Zalecane jest ustawienie ich w tzw. trójkącie roboczym. Niezależnie od rozmieszczenia pozostałych sprzętów, ustawienie trójkątne, w proporcjonalnych odległościach, znacznie ułatwia pracę w kuchni – sprawia, że sprawniej przygotowuje się posiłki, nie … Czytaj dalej

Podział na strefy

W kuchni wyznacza się zazwyczaj pięć stref: zapasów (jedzenia), przechowywania (naczyń i sztućców), czystości (zmywarka, zlewozmywak, kosz na odpadki), przygotowywania (blaty, deski, urządzenia), gotowania (kuchenka, piekarnik). Często zalecane jest rozmieszczenie stref w kuchni w takiej właśnie kolejności, zgodnie z ruchem … Czytaj dalej

Standardowe układy

Kuchnie komponowane są w różnych układach. Ogólnie dzielą się one na jedno- i dwurzędowe. Te pierwsze to kuchnie, w których meble znajdują się wzdłuż jednej ściany. To rozwiązanie najczęściej dla niedużych lub podłużnych pomieszczeń albo dla aneksów kuchennych. Z kolei … Czytaj dalej

Nowoczesna kuchnia

Tworzymy kuchnie, w których przygotowywanie posiłków stanie się świetną zabawą. Kreujemy kuchnie będące przestrzeniami, gdzie odprężysz się przy filiżance kawy i samodzielnie upieczonym cieście. Wiele lat doświadczeń uczyniło z nas ekspertów w zakresie projektowania kuchni na wymiar. Nawiązujemy do aktualnych trendów wzorniczych, … Czytaj dalej